• pagetitle pagetitle pagetitle

Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof, die de tanden en kiezen steviger maakt. Het speelt daarom een belangrijke rol in de dagelijkse verzorging van het gebit.

Wij geven meestal fluoride vanaf het doorbreken van de eerste blijven kiezen (ca. 6 jaar) tot en met 16 jaar. Dit is ongeveer 3 jaar nadat de laatste kiezen doorgebroken zijn. Naast deze behandeling blijft het uiteraard nodig om twee maal per dag goed te poetsen met fluoride-tandpasta. De fluorideapplicatie is een extraatje dat het gebit goed kan gebruiken.

Om plaatselijk fluoride aan te brengen kunnen we fluoridelak toepassen. Bij kinderen onder de 6 jaar wordt dit regelmatig gebruikt. Op plaatsen waar beginnende gaatjes zichtbaar zijn wordt op deze manier geprobeerd het plekje weer stabiel te krijgen. Bij volwassenen met gevoeligheid van de tanden of kiezen kan deze vorm van extra fluoride verlichting geven.

Fluoride advies

Ter voorkoming van cariës (gaatjes) kregen kinderen in het verleden vaak fluoridetabletjes. Nadat bleek dat een lage concentratie fluoride (zoals in tandpasta) in de mond, verspreid over de dag, effectiever is, is het fluorideadvies in 1998 gewijzigd.
Het Ivoren Kruis* fluoride advies:

  • 0 t/m 1 jaar: Begin na doorbraak van het eerste tandje met een keer per dag poetsen met een peutertandpasta.
  • 2, 3 en 4 jaar: Twee keer per dag poetsen met een peutertandpasta.
  • 5 jaar en ouder: Twee tot drie keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta.

Het is belangrijk dat ouders (na)poetsen bij kinderen tot en met 10 jaar. Onder deze leeftijd is de motoriek nog onvoldoende ontwikkeld om het kind al zelfstandig te laten poetsen, het lukt ze nog niet om op alle plekken in de mond te komen.
Fluoridespoeling wordt geadviseerd bij patiënten met een verhoogd risico op tandbederf (cariës). Bijvoorbeeld bij kinderen met een beugel. Afhankelijk van de concentratie van de fluoridespoeling moeten zij dagelijks of wekelijks spoelen.

* Het Ivoren Kruis is de Nederlandse Vereniging voor mondgezondheid

Deze website gebruikt (technische) cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op onze website.