• pagetitle pagetitle pagetitle

Medicatie

Effect van algehele gezondheid en medicijngebruik op uw mondgezondheid

Uw algehele gezondheid en medicijngebruik is van invloed op uw mondgezondheid. Als uw mondzorgverlener niet (goed) op de hoogte is van uw medicijngebruik kan dat tot ongewenste of onveilige situaties leiden. Daarom is het belangrijk dat u het altijd aangeeft als u medicijnen gebruikt. Zelfs als de medicijnen in uw ogen niet van invloed lijken te zijn, is het belangrijk hier toch melding van te maken bij uw behandelaar.
Wanneer uw medicatie verandert vragen wij u om hier een overzicht van mee te nemen. Deze lijst kunt u via de apotheek verkrijgen. De mondzorgverlener kan deze gegevens dan opnemen in het tandheelkundig dossier. 

Risico’s bij medicijngebruik

Als je mondzorgverlener niet op de hoogte is van jouw medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die je al gebruikt. Ook kan hij een behandeling uitvoeren die de door de medicijnen beïnvloed wordt. Gelukkig gebeurt het maar weinig dat dit problemen oplevert. Maar als die er wel komen, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Daarnaast kunnen de medicijnen die je gebruikt van invloed zijn op je mondgezondheid en de behandeling. Sommige medicijnen hebben namelijk ook bijwerkingen voor de mondgezondheid. Als je mondzorgverlener niet op de hoogte is, kan hij aan de mogelijke gevolgen voor jouw mondgezondheid geen aandacht besteden.

Stoppen met medicijnen tijdens behandeling

In principe kun je je medicijnen gewoon blijven slikken als je naar de tandarts gaat. De tandarts kan je echter wel verzoeken om tijdelijk te stoppen met het slikken van de medicatie of de dosis te verminderen. Als je bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen gebruikt kan de tandarts, voorafgaand aan een ingreep, vragen om daar tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk. Dit kan in overleg met de huisarts of de trombosedienst.

Deze website gebruikt (technische) cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op onze website.